Kirjat vs. elokuvat

Hello! Ikiaikainen kysymys: kumpi on parempi, elokuva vai kirja?

No, tuohan on tietysti mielipidekysymys, ja se riippuu kirjasta ja elokuvasta. Mutta tänään aion kertoa oman mielipiteeni muutamasta kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta ja vertailla kummankin hyviä ja huonoja puolia. By the way, olisin laittanut tänne myös Arvoitus nimeltä Margon (Paper Towns), mutta en olisi osannut sanoa siitä muuta kuin ’rakastan’. 😅

Oletteko valmiina? Ottakaahan mukava asento sohvalla, sängyllä, tai missä ikinä oletkin, sillä nyt aloitetaan!

 


 

Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief - DVD

Percy Jackson ja Salamavaras (Percy Jackson and the Lightning Thief)

Kirja:
Percy Jackson on 12-vuotias poika, jolla on ADHD ja lukihäiriö. Hänen ympärillään tapahtuu usein kummallisia asioita, ja hänet on potkaistu pihalle kaikista kouluista, joissa hän on ollut. Asiat alkavat kuitenkin selvitä, kun käy ilmi, että hän on kreikkalainen puolijumala, ihmisen ja jumalan poika. Hänelle selviää myös, että jumalat tappelevat jostain, joka on varastettu; jostain, joka voi aiheuttaa sodan myös ihmisten keskuuteen, jollei sitä palauteta…
Erittäin hyvä fantasiakirja! Henkilökohtaisesti Salamavaras ei ole suosikkini viidestä Percy Jacksonista, mutta vain kaksi niistä on tehty elokuvaksi. Kirja on silti upea; seikkailua, salaisuuksia, ennustus… (Älkää nyt kyseenalaistako tätä, mutta rakastan ennustuksia yli kaiken. Jos kirjassa on ennustus, se ei voi olla huono!)
Mutta kuitenkin tärkeintä on se, että se avaa oven maailmaan, josta on vielä ainakin neljätoista kirjaa lisää. Salamavarkaassa lukija on aivan yhtä vieraalla maalla kuin Percykin, ja hänen oppiessaan lisää mekin opimme. Opimme jumalten valtataisteluista, historiasta, siitä, mitä on olla sankari ja mitä se maksaa…

Elokuva:
Hei, älkää viitsikö. Älkää nyt… Ihan oikeasti.
Elokuva on tuskallinen katsoa. Jos et ole lukenut kirjaa, voinet onnellisesti katsoa sen ja unohtaa kehnona B-luokan seikkailuelokuvana; jos olet…
Aloitetaanpa alusta. Elokuvalla ei ole minkäänlaista älyllistä tasoa; pahiksilla ei ole motiiveja, sankareilla ei ole kunnon menneisyyttä eikä omaa luonnetta, tapahtumat ovat vain niin epäloogisia! Mitään ei selitetä, katsojan ei käsketä ajatella, vaan tyhjäksi raavittu juoni tarjotaan valmiiksi pureskeltuna. Ja juuri mitään tapahtumia ei ole otettu kirjasta, ja ne harvat, jotka on otettu… Ne on runneltu lähes tunnistamattomiksi. Hahmot on muutettu melkoisen erilaisiksi, koko juonen perusidea on vaihdettu… EI.

Vertailu:
Ööh… Saatoin jo sanoa tarpeeksi elokuvan arvostelussa. 😅 Mutta vielä kerran: mitä ikinä teetkään, älä katso elokuvaa ennen kirjojen lukemista.

 

See the source imageWonder – elokuvan arvostelu - Episodi.fi

Ihme (Wonder)

Kirja:
Idea on lyhyesti se, kuinka Augustus menee kouluun viidennelle oltuaan siihen asti kotiopetuksessa. Ei kai se muuten olisikaan niin ihmeellistä, mutta Augustuksen kasvot ovat olleet syntymästä asti pahasti epämuodostuneet, eikä hän ole juuri tekemisissä muiden lasten kanssa.

Ihmeen sanoma on kaunis, mutta se on sellaisessa muodossa, että vasta suljettuasi kannen tajuat omaksuneesi sen täysin. Trikki on siinä, että tapahtumat ovat sekä melko arkisia että maagisia – surullisia ja iloisia, toiveikkaita ja epätoivoisia. Yllättävän samaistuttava kirja, vaikka tuskin kovin moni meistä on käynyt läpi samaa kuin Augustus.

Elokuva:
Elokuva on todella, TODELLA hyvä! Menee ehdottomasti omaan top viitoseeni. Kerronta vain on juuri oikeanlaista, näkökulmien sekoittuminen ja Augustuksen ajatusten esilletuonti – mieletöntä! Elokuva on visuaalisesti jotenkin juuri oikeanlainen, ja ylipäätään – mahtava.

Vertailu:
Kirja ei missään tapauksessa häviä elokuvalle, mutta ei elokuvakaan kirjalle. Se on juuri sellainen kuin kirjankin kuvittelisi olevan, juoni seuraa samoja polkuja, kaikki tärkeät henkilöt ja tapahtumat ovat mukana… Ja erityismaininta kyllä siitä, että kaikki näyttelijät ovat juuri oikeat hahmoilleen! Aivan mahtavaa.

 

Neropatin päiväkirjaTiedosto:Diary of a Wimpy Kid 2010 poster.jpg – Wikipedia
Neropatin päiväkirja (The Diary of A Wimpy Kid)

Kirja:
Okei, en ole maailman suurin Neropatin päiväkirja -fani, mutta ymmärrän niiden suosion. Sarja kertoo yläasteikäisestä Gregistä, joka kamppailee monenlaisten pienten ja suurten ongelmien kanssa; perhe on ärsyttävä, kokeet liian vaikeita, videopeleihin pitäisi saada rahaa ja niin edelleen. Gregin yritykset nostaa elämänlaatuaan päättyvät usein melkoiseen katastrofiin..
Kirjat ovat helppoa ja takuuvarmaa huumoria, juuri sopivasti myötähäpeää nostattavia ja samaistuttavia! Sarja on vain alkanut luisumaan pikkuisen alamäkeen – Tähtiainesta oli toki hyvä, mutta pärjääkö se aikaisemmille? Ei aivan. Melkein, mutta ei aivan. Ja Maailman parhaan kaverin kirjoista en lähtisi puhumaankaan… Anyways, kirjat sopivat hyvin varsinkin sellaiselle, joka ei ole niin tottunut lukemaan – uskon tosin silti, että useimmat niistä pitävät!

Elokuva:
Elokuvat ovat todella hauskoja, juuri sopivia, jos haluat pitää vaikkapa leffaillan sisarustesi kanssa! Niissä on selkeästi esillä moraalinen huipentuma jokaisessa, eli se kohta, jossa Greg tajuaa jotain tärkeää – yleensä sen, mitä on itse tehnyt väärin. Vaikeuksien kautta voittoon, eikö? Niin voisi sanoa ainakin, mikäli on nähnyt leffan Reissussa rähjääntyy (The Long Haul)! Leffoissa suosikkini on Rodrick, ei siksi, että hän olisi mitenkään erityisen ihana ihminen – hän nyt vain tuo melkoisen verran huumoria touhuun. 😅

Vertailu:
Kirjat ovat ihan hyviä, mutta tässä sarjassa vaaka kallistuu elokuvan puolelle. (Ehkä ainoa poikkeus kirjat-ovat-parempia-kuin-elokuvat-sääntööni. 😅) Ne ovat vain niin onnistuneita! Hauskoja ja piristäviä. Sitä paitsi tyyli, jolla kirjat on kirjoitettu, ei niin vetoa minuun – ne ovat hyviä, elokuvat parempia. That’s it.

 

 

Olitko samaa mieltä, vai olinko täysin väärässä? Aiotko kenties lukea tai katsoa jonkin näistä? Haluaisitko mahdolliseen kakkososaan jonkun oman suosikkisi vertailtavaksi? Sana on vapaa!

Kuvat:
Percy Jackson – kirja, elokuva
Ihme – kirja, elokuva
Neropatin päiväkirja – kirja, elokuva

14 kommenttia

 1. Hyvin kirjoitettu postaus! Osaat tosiaan kuvailla mielenkiintoisesti, vaikka en olekaan lukenut/katsonut näistä muita, kun Neropatin päiväkirjan. Senkin vain lukenut… Okei ennen kun alat huutamaan aiheesta ”Move, lue PJ:t” niin kyllä Vikke, ajattelin lukea ne jossain kohtaa. Ja ton Neropatin päiväkirjaleffan katsoa! Tulipa pitkä selostus… Okei toi tän postauksen artikkelikuva on hieno! Ja on siis noi muutkin kuvat mutta jooh : D.
  Keksi?

  Vastaa

  1. Kiitos, Lini! En mä muutenkaan jaksaisi huutaa, kun säädin noiden kuvien ja linkkien kanssa varmaan puoli tuntia. 😂 Ja joo, suosittelen kyllä niitä leffoja, mutta Ihme on myös ihana! <3
   Ja okei… *🍪*

   Vastaa

 2. Upea postaus jälleen kerran! Nyt on pakko sanoa, että kerrankin on sellanen aih josta OIKEESTI haluu tietää sun ja muiden mielipiteet!! Ja semmonen, josta jaksaisi lukea pitkäänkin! Olen lukenut vain Neropatin itse, (Oikeastaan ne kaikki) mutta Ihmettä opettajamme lukee koulussa luokallemme, vaikka se on vielä kesken. Meidän ope on kyllä ettinyt sitä ihme-leffaa, koska tietenkin meiän luokka haluu kirjan lukemisen jälkeen kattoa sen, muttei löytänyt :’D Ja mä ETSIN PJ:tä kirjastosta mutta kun en löytänyt ainuttakaan ja se tyyppi sano että ”Niitä ei juuri TÄÄLTÄ kirjastosta löydy.” Oh, please, olisin oikeasti halunnut lukea ne😂🤦‍♀️

  Muuten, tää taitaa olla yksi mun ekoista romaanikommenteista SUN blogiin, Bikke! :D

  Vastaa

  1. Romaanikommentit ovat PARHAITA! :D Ihme kannattaa tosissaan sekä lukea että katsoa, luokkasi on siinä oikeassa. Ja PJ:t… Mä olen nyt hyvin surullinen, Taconen. Voisitko sä varata ne? 😅

   Vastaa

 3. Tää oli hyvin kirjoitettu postaus, (jooh, milloinpa ei olisi) jota oli kiva lukea! En tosin voi itse sanoa mielipidettäni mistään näistä, sillä Salamavarkaasta olen lukenut vain kirjan, Ihmeestä katsonut vain elokuvan ja Neropatista en nyt alennu edes puhumaan. Mutta mun yleinen mielipide on kuitenkin, että kirjat on parempia kuin leffat!!

  Vastaa

  1. Tack! :D Totta kai oletusarvo on, että ne ovat parempia – ja yleensä se pitää paikkansakin. Neropatit nyt vain ovat, mitä ovat… 🤷‍♀️

   Vastaa

 4. Ihanaa lukea nämä mielipiteet! Olisin (ehkä) toivonut HP:stakin, mutta ihan hyvähän se on näinkin :’D
  En sitten ole lukenut/katsonut muutakuin Neropatit ja nekin vain lukenut… PJ:tä etsin edelleenkin ja Ihmeestä en ole kuullut mutta aivan sama xd
  Mukavaa luettavaa!!

  PS: Tämä uusi tausta on ihana! Ainut miinus on kun joissain väleissä on musta SUORA viiva…

  Vastaa

  1. Kiitos! Hei, HP olisi ollut jo tylsää, KAIKKI tietävät ne. IHAN KAIKKI. Ja mä todellakin toivon, että ehdit löytää Salamavarkaan ennen Apolloneja…
   Ja mikä ihmeen musta suora viiva? :D

   Vastaa

   1. Täällä oli sellainen ruutuvihkotausta, ni siinä oli aina joissain väleissä musta viiva joka ei mennyt samalla tavalla vinossa ja kaarella kuin muut vaan täysin suorassa (vaakana) :’D

    Vastaa

 5. En juurikaan katso elokuvia, joten mulla ei oo oikein sanottavaa kirjat vs leffat-juttuun:D Percy Jacksoneista oon lukenut tähän mennessä vain tuon Salamavarkaan, ja vaikuttaa hyvältä aloitukselta sarjalle. Mutta… Onko tuon elokuvan kannessa oleva tyttö Annabeth? Tummahiuksinen Annabeth? Okei, ei siitä sen enempää :’D Ihme oli ihana kirja ja Neropatit kivaa kevyttä lukemista johonkin väliin. Jos elokuvat niistä oli noin hyviä kuin sanoit, ne olis hauska kattoa joskus. :)

  Vastaa

  1. Joo, se on Annabeth… *itkee sisäisesti*
   Enpä nyt keksi kauheasti sanottavaa tähän, mutta kiva, että olet lukenut Ihmeen :D

   Vastaa

 6. Mahtava postaus! Selkeä ja kiva. 🙃 En ole katsonut (älkää please ihmetellä!) mitään noista elokuvista. Mutta kaikki kirjat on luettu, ja hyviä oli!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *